Riitta Nelimarkka

Professori RIITTA NELIMARKKA and ELISE AND HER LOVELY FRIENDS

Helsinkiläinen Riitta Nelimarkka on kansainvälisesti tunnettu, monipuolinen taiteilija, jonka repertuaariin kuuluu piirustuksia, maalauksia, grafiikkaa, animaatioita, taide- ja runokirjoja sekä taidetekstiilejä. Esimerkkeinä Seitsemän veljestä, Suomen ensimmäinen pitkä animaatio, Oceania, Babylonia, Giovanna, Flygelise, Elise loves life ja Easy Living -sarjat.

Palkitun ja paljon kiitosta saaneen Nelimarkan taiteelle ovat ominaista hehkuvat värit, nopeat assosiaatiot, mielikuvitukselliset hahmot ja kekseliäs aforistiikka sekä herkkyys ja runollisuus yhdistyneenä yllättävään huumoriin ja älylliseen itseironiaan.

Hänen 2000-luvun tuotantonsa muodostuu laajoista piirustus-, öljytyö-, serigrafia-, fotomontaasi- ja villareliefikokoelmista sekä elokuvista ja videoista. Useissa teoksissa keskushahmona ja instrumenttina on taiteilijan alter ego Elise.

Hän on myös tehnyt runsaasti erityyppisiä tilaustöitä muotokuvista monumentaalisiin ryijyihin. Teoksia on esillä yksityiskodeissa, julkisissa rakennuksissa, yrityksissä, suurissa hotelleissa sekä useissa Suomen suurlähetystöissä ulkomailla.

Nelimarkan taidetta on ollut esillä monilla kansainvälisillä festivaaleilla ja biennaaleissa. Hän on saanut töillään lukuisia palkintoja. Galleria- ja museonäyttelyitä sekä festivaalikutsuja taiteilijalla on ollut Shanghaista, Pietarista, Tukholmasta ja Brysselistä Meknesiin, Limaan ja Los Angelesiin.

Nelimarkan töihin voi tutustua Loviisan keskustassa sijaitsevassa Bongan Linnassa, jossa on pysyvästi esillä pari sataa työtä noin neljänkymmenen vuoden ajalta.

Maalis/huhtkuussa 2014 ilmestyy Tammen kustantamana hänen uusin taidekirjansa ELISE´S WORLD.